poniedziałek, 12 listopada 2012

KRUCHE CIASTO ze ŚLIWKAMI



Proste, raczej jesienne, ciasto na popołudniową niedzielę jeśli tylko mamy w domu trochę śliwek.
Najlepsze są tradycyjne ● śliwki –węgierki.
Na ciasto potrzebujesz:
  • ½ kg mąki krupczatki
  • kubeczek masła roślinnego
  • 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • cukier waniliowy



Masło rozpuszczamy i schładzamy. Gdy już będzie zimne szybko zagniatamy wszystkie składniki. Następnie schładzamy ciasto w lodówce przez ok. 30 minut. Czas ten wykorzystujemy na przygotowanie śliwek. Po umyciu pozbywamy się pestek i obsypujemy  je ● mąką ziemniaczaną. Zabieg ten pozwoli nam na zachowanie soczystości śliwek. Dno brytfanny wysmarowane ●masłem i obsypane ● tartą bułką wykładamy ciastem z lodówki (kroimy w plastry i układamy wyklejając całe dno) Zużywamy nieco więcej niż połowa przygotowanego ciasta. Następnie układamy śliwki -  skórką do dołu! Na koniec przysypujemy śliwki tym samym ciastem, tym razem startym na tarce i pieczemy ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 170 stopni. Na koniec ciasto posypujemy cukrem pudrem i brakuje nam już tylko…. dobrej kawki. Smacznego!
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz