Proste,
raczej jesienne, ciasto na popołudniową niedzielę jeśli tylko mamy w domu
trochę śliwek.
Najlepsze
są tradycyjne ● śliwki –węgierki.
Na
ciasto potrzebujesz:
- ½ kg mąki krupczatki
- kubeczek masła roślinnego
- 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- cukier waniliowy
Masło
rozpuszczamy i schładzamy. Gdy już będzie zimne szybko zagniatamy wszystkie
składniki. Następnie schładzamy ciasto w lodówce przez ok. 30 minut. Czas ten
wykorzystujemy na przygotowanie śliwek. Po umyciu pozbywamy się pestek i
obsypujemy je ● mąką ziemniaczaną.
Zabieg ten pozwoli nam na zachowanie soczystości śliwek. Dno brytfanny
wysmarowane ●masłem i obsypane ● tartą bułką wykładamy ciastem z lodówki
(kroimy w plastry i układamy wyklejając całe dno) Zużywamy nieco więcej niż
połowa przygotowanego ciasta. Następnie układamy śliwki - skórką do dołu! Na koniec przysypujemy śliwki
tym samym ciastem, tym razem startym na tarce i pieczemy ok. 50 minut w
piekarniku nagrzanym do ok. 170 stopni. Na koniec ciasto posypujemy cukrem
pudrem i brakuje nam już tylko…. dobrej kawki. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz