Zgodnie z nazwą / tytułem potrzeby jest przede wszystkim ● bakłażan. Natomiast farsz przygotujemy z:
• mięsa drobiowego (najlepiej zmielone/posiekane udko)
• kaszy gryczanej (wcześniej ugotowanej)
• sera Grana Padano (w sypkiej formie)
• 2 plasterków sera żółtego
• trochę bułki tartej (w zależności od ilości mięsa)
• pół cebuli
Bakłażana przekrawamy na pół, wydrążamy środek. Pozbywamy się z niego goryczy (tzn. solimy odstawiamy na pól godziny, a następnie spłukujemy). Osuszone bakłażanowe łódeczki posypujemy przyprawą typu Vegeta. Natomiast wycięte wnętrze kroimy na drobne kawałeczki.
Cebulkę pokrojona w drobne kosteczki trzeba zeszklić na patelni. Następnie dodajemy mięsko i smażymy. Gdy będzie już ładnie przypieczone dodajemy skoteczkowanego bakłażana. Gdy zmięknie kaszę i ser żółty pokrojony w drobną kosteczkę, a po wymieszaniu odstawiamy do przestygnięcia. Dodajemy trochę tartej bulki i uzupełniamy bakłażanowe łódeczki. Na koniec posypujemy serem Grana Padano i pieczemy w nagrzanym do ok. 180 stopni piekarniku. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz