czwartek, 25 października 2012

KLUSKI ŚLĄSKIE W WYDANIU ZIELONYM I POMARAŃCZOWYM



Lubię kolorową kuchnię. Najlepsze kolory najłatwiej uzyskać poprzez użycie barwników spożywczych. Jednak można to robić naturalnymi sposobami i to właśnie dziś Wam proponuję. Full natura w kolorowych śląskich. Do kluseczków niezbędne są oczywiście ziemniaki (ugotowane, wystudzone i przetarte – jeśli możliwe). W wersji zielonych klusków potrzebujemy:
  • białe ziemniaki  (4/5)
  • mąkę ziemniaczaną (1/5)
  • szpinak (rozdrobniony, może być z dodatkiem sera)
  • mąkę pszenną (do uzyskania właściwej konsystencji)
Ziemniaki uklepujemy w misce i wycinamy ćwiartkę i uzupełniamy ją mąką ziemniaczaną (dla uzyskania odpowiednich proporcji) wygniatamy. Dodajemy szpinak – ilość niezbędna do uzyskania koloru jaki chcecie osiągnąć. Ze względu na to, iż szpinak „zaburzy” proporcje, które gwarantują właściwą konsystencję nadrabiamy to dodając mąkę pszenną. Z tak przygotowanej masy formujemy kulki wgniatamy charakterystyczny dołek (ja to robię drewnianym końcem łyżki drewnianej obsypanej mąką) i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy zawrze wrzucamy i gotujemy mieszając od czasu do czasu, gdy wypłyną na wierz gotujemy jeszcze ok. 2- 3 min a następnie odcedzamy.
W wersji pomarańczowej zamiast ziemniaków białych używamy ● batatów, które są naturalnie pomarańczowe oraz ● mąki ziemniaczanej w proporcjach 4:1 (jak wyżej). Bataty są bardziej wilgotne, więc niezbędne jest dodanie ● mąki pszennej aby uzyskać masę możliwą do formowania kulek. Dalej robimy to samo co z zielonymi. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz