środa, 24 października 2012

ROSOŁEK TAJSKI



Oczywiście proponowany przepis różni się od oryginalnego, ale właśnie po to, aby smakował lepiej naszym polskim podniebieniom.  

  • bulion
  • włoszczyzna
  • ziemniaki
  • kapusta pekińska
  • makaron ryżowy



Do wrzącego bulionu dodajemy włoszczyznę, którą dla orientalnych zmysłów estetycznych kroimy w słupki (marchewka, pietruszka, seler, por). (można wcześniej podsmażyć na patelni – będzie szybciej, ale niekoniecznie) Ziemniaki pokrojone również w słupki dodajemy chwilę później. Gdy wszystko będzie miękkie przyprawiamy:
  • kurkumą,
  • zieloną pastą curry
  • mielonym galangalem (ew. imbirem)
  • chilli
  • papryką słodką
  • solą i pieprzem  (najlepiej cytrynowym) 

Na koniec dodajemy pokrojoną kapustę pekińską i makaron ryżowy, odstawiamy, gdy zmiękną zupa jest gotowa do spożycia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz