Oczywiście
proponowany przepis różni się od oryginalnego, ale właśnie po to, aby smakował
lepiej naszym polskim podniebieniom.
- bulion
- włoszczyzna
- ziemniaki
- kapusta pekińska
- makaron ryżowy
Do
wrzącego bulionu dodajemy włoszczyznę, którą dla orientalnych zmysłów
estetycznych kroimy w słupki (marchewka, pietruszka, seler, por). (można
wcześniej podsmażyć na patelni – będzie szybciej, ale niekoniecznie) Ziemniaki
pokrojone również w słupki dodajemy chwilę później. Gdy wszystko będzie miękkie
przyprawiamy:
- kurkumą,
- zieloną pastą curry
- mielonym galangalem (ew. imbirem)
- chilli
- papryką słodką
- solą i pieprzem (najlepiej cytrynowym)
Na
koniec dodajemy pokrojoną kapustę pekińską i makaron ryżowy, odstawiamy, gdy
zmiękną zupa jest gotowa do spożycia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz