sobota, 16 czerwca 2012

Bakłażanowy hit sezonu...

...znika zanim się chwyci aparat do ręki.
 
● Bakłażana kroimy, solimy i czekamy aż spłynie z niego gorycz (ok. 30 min.), potem myjemy i grillujemy na patelni właściwej do tego dorzucamy i też grillujemy:
● troszkę papryki pokrojonej w paski 
● kilka suszonych pomidorków też pokrojonych.



Potem żaroodporne naczynko natłuszczone masełkiem smarujemy sosem zrobionym z:
● koncentratu pomidorowego rozcieńczonego
● sokiem pomidorowym z przyprawami (np. meksykańskie słońce)
Następnie układamy na przemian ugrillowanego wcześniej bakłażana z:
● pomidorem (świeżym) pokrojonym w plasterki, dokładamy pomidorki suszone i paprykę i to wszystko zalewamy ● beszamelem, lub ● sosem w wersji light (jogurt z jajkiem i bazylią) lub.... pomysłem na... zapiekankę serową (wersja dla wygodnych) posypujemy ● tartym serem (najlepiej mieszanka mozzarelki i parmezanu) i... do piekarnika na 20 -30 minut i... już! Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz