Ogólnie
nielubiana wątróbka w wydaniu do polubienia. Proponuję dziś wątróbkę drobiową
na słodko z nutką chili. Niezbędniki:
- wątróbka z kurcząt
- jabłko (upieczone wcześniej w piekarniku)
- ananas z puszki
- żurawina suszona
- cebula
Wątróbkę
obtaczamy w mące żytniej pełnoziarnistej i smażymy na patelni dość mocno
podpiekając. Usmażoną przekładamy do garnka. Cebulę również podsmażamy i na
koniec dodajemy do niej żurawinę, aby się rozpulchniła, po czym przekładamy do
wątróbki. Do garnka dodajemy pokrojonego ananasa i jabłko. Podlewamy sokiem z
ananasa i dusimy do miękkości doprawiając:
- solą,
- pieprzem cytrynowym
- chilli
- papryką słodką.
Gdy
wszystko będzie miękkie, a sosik dość gęsty to znak, że można już jeść :)
Bardzo
dobrze smakuje z ziemniaczkami posypanymi koperkiem i potrafi zachęcić nielubiących
wątróbki do zmiany preferencji smakowych! Polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz