sobota, 9 czerwca 2012

Wątróbkowe fantazje: na słodko z pikantą nutką

Ogólnie nielubiana wątróbka w wydaniu do polubienia. Proponuję dziś wątróbkę drobiową na słodko z nutką chili. Niezbędniki:
  • wątróbka z kurcząt
  • jabłko (upieczone wcześniej w piekarniku)
  • ananas z puszki
  • żurawina suszona
  • cebula
Wątróbkę obtaczamy w mące żytniej pełnoziarnistej i smażymy na patelni dość mocno podpiekając. Usmażoną przekładamy do garnka. Cebulę również podsmażamy i na koniec dodajemy do niej żurawinę, aby się rozpulchniła, po czym przekładamy do wątróbki. Do garnka dodajemy pokrojonego ananasa i jabłko. Podlewamy sokiem z ananasa i dusimy do miękkości doprawiając:
  • solą,
  • pieprzem cytrynowym
  • chilli
  • papryką słodką.
 Gdy wszystko będzie miękkie, a sosik dość gęsty to znak, że można już jeść :)
Bardzo dobrze smakuje z ziemniaczkami posypanymi koperkiem i potrafi zachęcić nielubiących wątróbki do zmiany preferencji smakowych! Polecam! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz