czwartek, 6 września 2012

PENE ZE SZPINAKIEM, SUSZYMI POMIDORAMI I FETĄ


Szpinak ma żelazo, więc jest zdrowy, ale… nielubiany. Mi się odmieniło po tym właśnie makaronie, zapraszam więc do przekonania się, iż szpinak może być smaczny. 
Niezbędniki:
  • suszone pomidory
  • czosnek
  • szpinak w liściach *)
  • ser feta
  • parmezan
  • sól, pieprz
  • makaron pene
 

Podsmażamy delikatnie pokrojony czosnek, następnie suszone pomidory. Jak będą podpieczone dodajemy szpinak oraz ½ fety. Gdy feta się nieco rozpłynie, dodajemy pozostałą fetę i oprószamy solą, pieprzem i parmezanem. Nie pozwalamy aby pozostała część fety się rozpuściła.  Sos nakładamy na makaron, lub… makaron wkładamy do patelni by dokładnie wymieszać go z sosem.

*) szpinak winien mieć całe liście. Możemy spotkać go wersji „baby” lub sałatkowy. Ten drugi oporniej poddaje się odróbce cieplnej, ale wbrew przeznaczeniu z nazwy polecam właśnie ten, aby został w liściach a nie szpinakowym kremie”.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz