Wspomnienie
z dzieciństwa czyli racuchy z jabłkami…Oczywiście niezbędne jest przede
wszystkim ● jabłko, a do niego:
- mąka pszenna (może być wymieszana z mąką kukurydzianą)
- jajko
- trochę mleka
- drożdże instant (lub proszek do pieczenia)
- cukier waniliowy
Ubijamy
jajko z cukrem dodajemy mleko i mieszamy. Dodajemy mąkę – ilość zależna od uzyskania
właściwej konsystencji i na koniec drożdże (lub proszek). Dość gęste, aby
jabłko, które po pokrojeniu na kawałki dodajemy i po wymieszaniu mamy gotowe do
smażenia. Można dodać trochę spirytusu J aby racuchy „nie piły”
tłuszczu” i były bardziej dietetyczne. Rozgrzewamy olej na patelni i gdy
zacznie lekko dymić wkładamy przygotowane ciasto i smażymy na rumiano z obu
stron. Na koniec posypmy jeszcze cukrem pudrem i… podajmy z pysznymi
czereśniami…. (które wcześniej zamknęliśmy z słoiczku). Hmmm….. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz