poniedziałek, 10 września 2012

RACUCHY Z JABŁKAMI


Wspomnienie z dzieciństwa czyli racuchy z jabłkami…Oczywiście niezbędne jest przede wszystkim ● jabłko, a do niego:
  • mąka pszenna (może być wymieszana z mąką kukurydzianą)
  • jajko
  • trochę mleka
  • drożdże instant (lub proszek do pieczenia)
  • cukier waniliowy

Ubijamy jajko z cukrem dodajemy mleko i mieszamy. Dodajemy mąkę – ilość zależna od uzyskania właściwej konsystencji i na koniec drożdże (lub proszek). Dość gęste, aby jabłko, które po pokrojeniu na kawałki dodajemy i po wymieszaniu mamy gotowe do smażenia. Można dodać trochę spirytusu J aby racuchy „nie piły” tłuszczu” i były bardziej dietetyczne. Rozgrzewamy olej na patelni i gdy zacznie lekko dymić wkładamy przygotowane ciasto i smażymy na rumiano z obu stron. Na koniec posypmy jeszcze cukrem pudrem i… podajmy z pysznymi czereśniami…. (które wcześniej zamknęliśmy z słoiczku). Hmmm….. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz