poniedziałek, 21 stycznia 2013

POTRAWKA Z CUKINII i FENKUŁA z PLACUSZKAMI

Warzywa można jeść na wiele smacznych sposobów i tak niewiele trzeba by przygotować z nich coś. Dziś wystarczy nam:

• cukinia
• fenkuł (czyli koper włoski – barrrrdzo zdrowy!)
• ½ cebuli


Wszystkie składniki kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę (najlepiej taką po suszonych pomidorach – doda trochę smaczku) i wrzucamy warzywka. Dusimy do miękkości i przyprawiamy ● solą i ● pieprzem.


Tak przygotowane warzywa będą doskonałym dodatkiem do dania głównego tradycyjnego z ziemniakami i mięskiem, ale też mogą grać główną rolę gdy uzupełnimy je o placuszki z ciasta pierogowego czyli zagniatamy:
• mąkę z
• odrobiną oliwy i
• wrzątku oraz
• kosteczką czosnku (do smaku)

Formujemy placuszki i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz