środa, 30 stycznia 2013

KREM SZPINAKOWO – GROSZKOWY

Najszybsza zupa na świecie. Już wcześniej podawałam przepis na krem z groszku (w towarzystwie kremu marchewkowego), ale ten jest nieco inny, tym razem zrobimy go z:
2 puszek groszku konserwowego
• pół kostki mrożonego szpinaku w śmietanie
• pół serka białego naturalnego Twój Smak
• 1-2 ugotowane ziemniaki
• Pół szklanki bulionu.



Wszystkie składniki (z wyjątkiem serka) wlewamy do garnka, blendujemy i gotujemy. Uwaga!!! To jest bardzo towarzyska zupa, należy ją mieszać bez najmniejszej przerwy; jak odjedziesz choć na chwilę, zemści się przypalając niemiłosiernie (sprawdziłam…. cała zupa przechodzi zapachem spalenizny i nie ma szans na uratowanie choćby łyżki, trzeba robić od nowa). Gdy zupa będzie gorąca i będą widoczne na niej „bulgotki” dodajemy serek i mieszamy aż do rozpuszczenia. Przyprawiamy ● solą i ● pieprzem i już! Całość nie zajmie Wam więcej niż 15 min :) Na koniec nie zapomnijcie o kleksie z jogurtu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz