wtorek, 18 grudnia 2012

SOS PIECZARKOWO-CEBULOWY

Dobry sosik nie jest zły, a ten wyjątkowo bardzo dobry. Będzie pasował i do ziemniaczków i do kaszy gryczanej, a jak jeszcze zagryziemy to wszystko korniszonkiem, to po prostu „niebo w gębie”!. A zatem do dzieła: • udko kurczaka bez kości pokrojone w drobne kawałki • cebula 1 duża • 5-6 pieczarek. Podsmażamy mięsko na ● oleju (najlepiej takim, jaki zostaje po suszonych pomidorach – dodaje smaczku!). gdy już będzie przyrumienione dodajemy pokrojoną w paski cebulę i dusimy. Na koniec dodajemy pieczarki i dalej dusimy. Następnie podlewamy ● bulionem (1/2 szklanki wody + ½ kostki grzybowej). Na wolnym ogniu zostawiamy tak długo, aż mięsko będzie mięciutkie. Następnie przyprawiamy odrobiną (dosłownie odrobiną: 3-4 łyżeczki) ● mleka, w którym wcześniej rozpuszczamy odrobinę mąki pszennej. Na koniec oprószamy ● pieprzem i voila! Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz