niedziela, 23 grudnia 2012

ŚWIĄTECZNY BAKALIOWIEC

Jak sama nazwa wskazuje głównymi składnikami tego ciasta są bakalie. Mi to ciasto kojarzy się głównie ze świętami, choć nie ma w nim pomarańczy, ani mandarynek… jaki więc owoc? Otóż nasze polskie ● jabłko! Ok. 6-7 sztuk kroimy w kostki ok. 1,5 x 1,5 cm, zasypujemy szklanka ● cukru i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę. A teraz wspomniane wcześniej bakalie. Bierzemy po 100 gram: • rodzynek • daktyli • migdałów • orzechów laskowych • orzechów włoskich • fig • moreli • śliwek • żurawiny • skórki pomarańczowej • ½ tabliczki gorzkiej czekolady (prawie jak bakalie ;)
Wszystkie bakalie kroimy na drobno i mieszamy aby dodać je do jabłek. Mieszamy. Następnie dodajemy typowo „ciastowe” składniki: ● 2 szklanki mąki, ● 3 jajka, ● 1 łyżeczka proszku do pieczenia i ● 1 łyżeczka sody. Mieszamy to wszystko razem i wkładamy do formy. Następnie pieczemy przez ok. 50 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Ciasto jest najlepsze po kilku dniach, jak nawilgnie (od jabłek). Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz