środa, 26 grudnia 2012

SERNIK Z JAGODAMI lub BORÓWKAMI

Każde danie mimo tej samej nazwy może mieć wiele odsłon smakowych z zależności od naszych preferencji oraz czasu, który posiadamy na jego zrobienie. W serniku „na szybko” tradycyjne ciasto kruche zastępuję mieszanką migdałów i pokrojonych na drobno suszonych moreli, którą wysypuję na posmarowaną masłem i oprószoną tartą bułką blaszkę. Wystarczy bardzo cieniutka warstewka. (a jeśli czasu jest pod dostatkiem robię kruche ciasto, na które przepis jest TUTAJ). Szybka masa serowa powstaje z: • serek waniliowy (ok. 400 – 500 g, homogenizowany, ale gęsty!!!) • budyń śmietankowy • 2 jajka • cukru pudru (ok. 2 łyżek, lub więcej jeśli lubisz bardzo słodkie ciasta) - to są proporcje na mały sernik, aby był większy po prostu wszystko x2
Żółtka miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy serek, następnie budyń. Całość miksujemy na jednolitą masę. Na koniec dodajemy ubitą pianę z pozostałych białek i wsypujemy jagody – obtoczone wcześniej w mące ziemniaczanej (żeby nie spadły na dno, w czasie gdy nie są dostępne można zastąpić mrożonymi owocami leśnymi). Wylewamy obsypaną wcześniej blachę i pieczemy ok. 40 -55 min w temp. 180 stopni). Jak dla mnie lepszą wersją jest tenże sam sernik jednakże z borówką amerykańską (świeżą, bądź mrożoną – jeśli pomyślimy o niej zawczasu…) Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz