środa, 11 lipca 2012

ANDALUZYJSKIE GAZPACHO


Gdy na zawnątrz piękna pogoda szkoda czau na gotowanie...  Zróbmy więc to bardzo szybko i  bez zbędnego grzania w kuchni, czyli... proponuję dziś znane zimne gazpacho andaluzyjskie! Aby go przygotować umieść w garnku pokrojone w kostkę i obrane ze skórki:
  • pomidory (ok. ¾ kg) lub 2 puszki gotowych ;)
  • nie za duży ogórek
  • pól cebuli
  • ząbek czosnku
  • pół papryki 
  • garść listków bazylii 
  • ocet winny (2 łyżki) 
  • oliwa z oliwek (2 łyżki) 
  • bulion (3/4 szklanki)

Zmiksuj wszystkie składniki blenderem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupę należy schłodzić w lodówce ok. 4 godzin. Po rozlaniu w talerze udekoruj pokrojoną w kosteczkę papryką, cebulą i ogórkiem, posyp parmezanem i ozdób listkiem bazylii. Smacznego!!!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz