Zgodnie
z obietnicą dziś dodaję magiczne zaklęcie, które w połączeniu z kilkoma
czynnościami wyczaruje nam ogóreczki curry. Najważniejszym
składnikiem są oczywiście ● ogóreczki (2,5 kg), a poza tym:
- 3 średnie cebule
- 2 łyżki soli
- 1,5 szklanki octu
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki curry
- 2 łyżeczki pieprzu mielonego
- 2 łyżeczki gorczycy (w ziarenkach)
Ogórki
(po umyciu) należy pokroić w grube plastry, dodać sól i odstawić na 3 godziny
(wodę, którą puszczą zostawiamy!) Ocet z cukrem zagotować, dodać pieprz, curry
i gorczycę – wymieszać. Dorzucić ogórki – wraz z wodą oraz cebulę. Do słoików
wkładać cebulę, gorące ogórki i zalać zalewą. (jeśli zabraknie zalewy uzupełnić
gorąca wodą). Pasteryzować 5-10 minut. (pasteryzowanie po mojemu: zamiast
gotować słoiki we wrzątku - ja wkładam je do piekarnika - łatwiej, szybkiej i
bez bałaganu). A potem do spiżarki i na zimę jak znalazł :) i nie tylko na zimę... :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz