niedziela, 22 lipca 2012

OGÓRKI CURRY

Zgodnie z obietnicą dziś dodaję magiczne zaklęcie, które w połączeniu z kilkoma czynnościami wyczaruje nam ogóreczki curry. Najważniejszym składnikiem są oczywiście ● ogóreczki (2,5 kg), a poza tym:
  • 3 średnie cebule
  • 2 łyżki soli
  • 1,5 szklanki octu
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 2 łyżeczki gorczycy (w ziarenkach)

Ogórki (po umyciu) należy pokroić w grube plastry, dodać sól i odstawić na 3 godziny (wodę, którą puszczą zostawiamy!) Ocet z cukrem zagotować, dodać pieprz, curry i gorczycę – wymieszać. Dorzucić ogórki – wraz z wodą oraz cebulę. Do słoików wkładać cebulę, gorące ogórki i zalać zalewą. (jeśli zabraknie zalewy uzupełnić gorąca wodą). Pasteryzować 5-10 minut. (pasteryzowanie po mojemu: zamiast gotować słoiki we wrzątku - ja wkładam je do piekarnika - łatwiej, szybkiej i bez bałaganu). A potem do spiżarki i na zimę jak znalazł :) i nie tylko na zimę... :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz