Sezon
jagodowy w pełni, więc dziś zapraszam na pierogi z jagodami! Do ciasta na pierogi niezbędna jest:
- mąka – ok. ½ kg
- olej – 2 łyżki
- wrzątek – tyle, aby ciasto było elastyczne.
Zagniatamy
ciastko aż będzie piękna elastyczną kulą i będzie odklejało się od rąk.
Następnie odkładamy pod folią na 10 min. W tym czasie pęcznieje gluten, a my
mamy czas na przygotowanie farszu. Myjemy i suszymy ● jagody. Obsypujemy je ● mąką ziemniaczaną (by sok nie
wyciekał i ● cukrem pudrem (by było słodko).
Wałkujemy
ciasto, wycinamy szklanką kółeczka, które składamy na pół, uzupełniając jagodami
i zaklejając brzegi. Jeśli się kiepsko klei można troszkę posmarować wodą.
Przygotowane
pierogi wrzucamy do lekko osolonego wrzątku. Jak wypłyną gotujemy jeszcze 2-3
minutki i wyjmujemy. Aby były jeszcze smaczniejsze proponuję ubić ● śmietankę
(min. 30%) i wymieszać z ● serkiem mascarpone. Na koniec posypuję kilkoma
jagodami i ziarenkami granata.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz