sobota, 14 lipca 2012

PIEROGI Z JAGODAMI

Sezon jagodowy w pełni, więc dziś zapraszam na pierogi z jagodami!  Do ciasta na pierogi niezbędna jest:
  • mąka – ok. ½ kg
  • olej – 2 łyżki
  • wrzątek – tyle, aby ciasto było elastyczne.
Zagniatamy ciastko aż będzie piękna elastyczną kulą i będzie odklejało się od rąk. Następnie odkładamy pod folią na 10 min. W tym czasie pęcznieje gluten, a my mamy czas na przygotowanie farszu. Myjemy i suszymy ● jagody.  Obsypujemy je ● mąką ziemniaczaną (by sok nie wyciekał i ● cukrem pudrem (by było słodko).
Wałkujemy ciasto, wycinamy szklanką kółeczka, które składamy na pół, uzupełniając jagodami i zaklejając brzegi. Jeśli się kiepsko klei można troszkę posmarować wodą.
Przygotowane pierogi wrzucamy do lekko osolonego wrzątku. Jak wypłyną gotujemy jeszcze 2-3 minutki i wyjmujemy. Aby były jeszcze smaczniejsze proponuję ubić ● śmietankę (min. 30%) i wymieszać z ● serkiem mascarpone. Na koniec posypuję kilkoma jagodami i ziarenkami granata.   
   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz