Pojawiły
się kurki, więc zapraszam dziś na zupę z kurkami.
Niezbędnym
składnikiem przede wszystkim są ● kurki :) dodatkowo
potrzebujesz też:
- bulion
- ziemniaki
- marchewka
- pietruszka,
- por, seler.
- cebula i czosnek
Najpierw
przygotujmy kurki. Należy je przepłukać w zimnej wodzie by pozbawić je
„roślinnych dodatków” i gdzie niezbędne obciąć upiaszczone końcówki. Dla
pewności kurki należy zagotować. Wrzątek dodatkowo je oczyści a odcedzając je
pozbędziemy się kurkowej goryczki. Tak przygotowane kurki kroimy na drobniejsze
kawałki.
Na
patelni rozpuszczamy ● masełko, następnie dodajemy odrobinę czosnku i cebulki pokrojonej w drobną kosteczkę. Gdy
się zeszkli wrzucamy na patelnię kurki.
W
międzyczasie czasie należy zagotować bulion, gdy wrze dorzucić do niego
pokrojone ziemniaczki i resztę warzyw (w małej ilości, aby nie przytłumić smaku
kurek). Gdy będą lekko miękkie dołączamy do zupy kurki i gotujemy razem jeszcze
chwilę. Następnie zabielamy zupę zimnym ● mlekiem, w którym wcześniej rozpuszczamy ● łyżeczkę mąki) – gdy znów
zawrze dorzucamy koperek i odstawiamy by smaki nawzajem się przeniknęły. Jak nie wytrzymacie tego czasu „przegryzania
się” smaków – też będzie dobra ;)
Zupę
genialnie smakuje z grzankami, które robimy na grillowej patelni. Wystarczy, że
bułkę posmarujemy z obu stron masełkiem, posypiemy papryką i przyprawą typu
„warzywko” i podsmażymy z obu stron. Grzanki będą chrupiące na zewnątrz i
mięciutkie. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz