środa, 18 lipca 2012

ZUPA Z KUREK Z GRZANKAMI


Pojawiły się kurki, więc zapraszam dziś na zupę z kurkami.
Niezbędnym składnikiem przede wszystkim są ● kurki :) dodatkowo potrzebujesz też:
  • bulion
  • ziemniaki
  • marchewka
  • pietruszka,
  • por, seler.
  • cebula i czosnek
Najpierw przygotujmy kurki. Należy je przepłukać w zimnej wodzie by pozbawić je „roślinnych dodatków” i gdzie niezbędne obciąć upiaszczone końcówki. Dla pewności kurki należy zagotować. Wrzątek dodatkowo je oczyści a odcedzając je pozbędziemy się kurkowej goryczki. Tak przygotowane kurki kroimy na drobniejsze kawałki. 
Na patelni rozpuszczamy ● masełko, następnie dodajemy odrobinę czosnku  i cebulki pokrojonej w drobną kosteczkę. Gdy się zeszkli wrzucamy na patelnię kurki.
W międzyczasie czasie należy zagotować bulion, gdy wrze dorzucić do niego pokrojone ziemniaczki i resztę warzyw (w małej ilości, aby nie przytłumić smaku kurek). Gdy będą lekko miękkie dołączamy do zupy kurki i gotujemy razem jeszcze chwilę. Następnie zabielamy zupę zimnym ● mlekiem, w którym wcześniej  rozpuszczamy ● łyżeczkę mąki) – gdy znów zawrze dorzucamy koperek i odstawiamy by smaki nawzajem się przeniknęły.  Jak nie wytrzymacie tego czasu „przegryzania się” smaków – też będzie dobra ;)
Zupę genialnie smakuje z grzankami, które robimy na grillowej patelni. Wystarczy, że bułkę posmarujemy z obu stron masełkiem, posypiemy papryką i przyprawą typu „warzywko” i podsmażymy z obu stron. Grzanki będą chrupiące na zewnątrz i mięciutkie. Smacznego!  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz