Doskonały
owocowy deser na letni wieczór. Niezbędne składniki:
- serek waniliowy (ok. 400 g)
- 2 galaretki (żółta i zielona)
- owoce (ja użyłam bananów, malin i granatu)
- ciasteczkowa wkładka (w prezentowanej wersji kawałki piernika)
Zaczynamy
od rozpuszczenia i wystudzenia galaretek (zużywamy nieco mniej wody niż zwykle,
zamiast ½ litra wystarczy ok. 350 ml).
Galaretkę
żółtą podzieliłam na dwie części. Jedną dodałam do serka, Do drugiej dodałam
nieco serka, ½ łyżeczki wystarczy… (różnica tkwi w proporcjach). Serek
wymieszany dobrze wlewamy do pucharków, Do niego wrzucamy kawałki bananów i
piernika, wstawiamy na chwilę do lodówki. Następnie łyżeczką dokładamy
galaretkę z serkiem. Pociągnięcia łyżką po brzegach pucharku ku dołowi utworzą
żółte „pęknięcia”. Następnie wykładamy całość malinami i zalewamy tężejącą
zieloną galaretką. W wersji „light” – tak jak na zdjęciu nie używamy bitej
śmietany, w wersji pełnej: bitą śmietanę łączymy z pokruszona bezą i dopiero
wówczas dekorujemy Pestkami granatu. Polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz