środa, 25 lipca 2012

WOŁOWINA Z MELONEM I JALAPENO


Zainspirowały mnie do tego przepisu papryczki jalapeno przyciągając swoim pięknym zapachem. W smaku są nieco inne – jak to ostre papryczki... :) ale w połączeniu ze słodyczą melona jest smacznie :)
Niezbędne składniki:
·         stek wołowy
·         melon
·         papryczka jalapeno
·         mała cebula

Stek można zgrillować oddzielnie i podać z sosem, lub dusić w sosie. Proponuję to drugie rozwiązanie, jeśli wolicie mięciutkie mięsko. Odcinam kilka drobnych skrawków mięska. Zarówno drobne kawałeczki jak i steki obtaczam w mące ziemniaczanej i wrzucam na rozgrzaną patelnię podlaną olejem. Jak już będzie podsmażone dodaję pokrojoną w kostkę cebulkę i papryczki (w paseczki). Po uduszeniu do miękkości należy dodać melona (częściowo pokrojony w kostkę, częściowo zmiksowany w blenderze – co pięknie zagęści sosik).  Całość doprawiam odrobiną curry. Smacznego!  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz