sobota, 21 lipca 2012

GRILLOWANY BAKŁAŻAN NA DWA SPOSOBY


W 100 g bakłażana jest tylko 28 kalorii… a to sugeruje, że można go jeść do woli ;) w związku z tym proponuję dziś grillowanego bakłażana na dwa sposoby. Do obu niezbędny jest nam zgrillowany bakłażan, więc kroimy go na plastry o grubości ok. 0,5 cm, solimy i pozostawiamy na 30 min. Następnie obmywamy go pozbawiając się w ten sam sposób goryczy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Oprószamy bakłażan z obu stron przyprawą typu „warzywko” i grillujemy.
Zgrillowanego bakłażana możemy przyrządzić na dwa sposoby w zależności od dodatków:

Sposób I (na zimno):
Składniki na farsz:
·         suszone pomidory
·         ogórki w curry (przepis na ogórki w curry – dodam na bloog’a jutro, ogóreczki są pyszne solo, ale są też doskonałym dodatkiem do sałatek, kanapek, past, itp.)
·         serek almette  z bazylią (ew. z ziołami)
·         parmezan

składniki kroimy na drobniejsze kawałki mieszamy wszystko z serami i tak przygotowany farsz układamy na bakłażanach. Zawijamy niczym świstak w ruloniki. Po udekorowaniu sosem balsamicznym z pomarańczą i listkiem bazylii są gotowe do spożycia! Bez dekoracji też są dobre, ale przecież w pierwszej kolejności jemy oczami, więc… dajmy im się nacieszyć :)



Sposób II  (na ciepło):
W tym przypadku potrzebne składniki to:
·         marchewka, odrobina pietruszki i selera,
·         bulion,
·         makaron ryżowy cienki
·         sos pomidorowy z rukolą i szynką wołową
·         ser parmino.
na patelni rozgrzewamy oliwę (jeśli możliwe pomarańczową z cynamonem) i wrzucamy na patelnię marchew oraz pietruszkę z selerem – pokrojone w cienkie słupeczki. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy sos, bulion, a następnie makron. Gdy makaron będzie miękki (po ok. 3 minutach) – przygotowaną masą przekładamy grillowanego bakłażana tworząc słupki. Ozdabiamy posypując serem parmino i koperkiem. Do bakłażanowych słupków świetnie pasują zapiekane ziemniaczki. Smacznego! 
      


1 komentarz:

  1. Zaintrygowała mnie ta oliwa pomarańczowa z cynamonem. Sama taką robisz czy jest gdzieś do kupienia? Ja sama robię oliwy smakowe (tyle, że ja robię je na bazie oleju rzepakowego, który nie tylko ma więcej omega-3 i lepszy skład tłuszczowy, ale też nie mętnieje tak szybko jak oliwa) i chętnie bym wypróbowała i tą :)

    OdpowiedzUsuń