W
100 g
bakłażana jest tylko 28 kalorii… a to sugeruje, że można go jeść do woli ;)
w związku z tym proponuję dziś grillowanego bakłażana na dwa sposoby. Do obu
niezbędny jest nam zgrillowany bakłażan, więc kroimy go na plastry o grubości
ok. 0,5 cm,
solimy i pozostawiamy na 30 min. Następnie obmywamy go pozbawiając się w ten
sam sposób goryczy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Oprószamy bakłażan z obu
stron przyprawą typu „warzywko” i grillujemy.
Zgrillowanego
bakłażana możemy przyrządzić na dwa sposoby w zależności od dodatków:
Sposób
I (na zimno):
Składniki
na farsz:
·
suszone
pomidory
·
ogórki
w curry (przepis na ogórki w curry – dodam na bloog’a jutro, ogóreczki są
pyszne solo, ale są też doskonałym dodatkiem do sałatek, kanapek, past, itp.)
·
serek
almette z bazylią (ew. z ziołami)
·
parmezan
składniki
kroimy na drobniejsze kawałki mieszamy wszystko z serami i tak przygotowany
farsz układamy na bakłażanach. Zawijamy niczym świstak w ruloniki. Po
udekorowaniu sosem balsamicznym z pomarańczą i listkiem bazylii są gotowe do
spożycia! Bez dekoracji też są dobre, ale przecież w pierwszej kolejności jemy
oczami, więc… dajmy im się nacieszyć :)
Sposób
II (na ciepło):
W
tym przypadku potrzebne składniki to:
·
marchewka, odrobina pietruszki i selera,
· bulion,
·
makaron
ryżowy cienki
· sos pomidorowy z rukolą i szynką wołową
·
ser parmino.
na
patelni rozgrzewamy oliwę (jeśli możliwe pomarańczową z cynamonem) i wrzucamy
na patelnię marchew oraz pietruszkę z selerem – pokrojone w cienkie słupeczki. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy sos, bulion, a następnie makron. Gdy makaron będzie miękki (po ok. 3 minutach) – przygotowaną
masą przekładamy grillowanego bakłażana tworząc słupki. Ozdabiamy posypując
serem parmino i koperkiem. Do bakłażanowych słupków świetnie pasują zapiekane ziemniaczki. Smacznego!
Zaintrygowała mnie ta oliwa pomarańczowa z cynamonem. Sama taką robisz czy jest gdzieś do kupienia? Ja sama robię oliwy smakowe (tyle, że ja robię je na bazie oleju rzepakowego, który nie tylko ma więcej omega-3 i lepszy skład tłuszczowy, ale też nie mętnieje tak szybko jak oliwa) i chętnie bym wypróbowała i tą :)
OdpowiedzUsuń