sobota, 11 sierpnia 2012

BANANOWE WARIACJE


Dziś zachęcam do bananów na trzy sposoby. Sami zdecydujcie, która forma będzie najlepsza.
Najważniejszym składnikiem są oczywiście ● banany, które będą główną częścią i „wkładką do każdej z trzech propozycji. Na patelni rozgrzej ● łyżeczkę masła i ● cukier cynamonowy (bądź też po prostu łyżeczkę cukru i niepełna / pół łyżeczki cynamonu). Następnie dodaj pokrojone (i oczywiście obrane ze skórki) banany i ●  1 / 2 kostki czekolady, by po chwili (gdy będą już wymieszane, a czekolada rozpuszczona) podlać całość ● rumem. Duś do chwili gdy banany będą miękkie a woń alkoholu odparuje.
I tu drogi się rozdzielają:
1. jeśli już nie możesz już doczekać się zjedzenia – po prostu podaj razem z serkiem waniliowym.



2. po wystudzeniu bananów namocz ● papier ryżowy i gdy będzie plastyczny wypełnij bananami i zawiń jak sajgonki. Upiecz w piekarniku. (ok. 10 – 15 min w 220 st. C). Upieczone udekoruj sosem czekoladowym.



3. plaster ● ciasta francuskiego pokrój na kwadraty. Wystudzone banany wyłóż na środek i zawiń jak sakiewki. Skrop wodą i upiecz (ok. 10 – 15 min w 220 st. C)  upieczone posyp cukrem pudrem. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz