Mam
koleżankę, która nie lubi zdrowej, zbawiennie wpływającej na cerę marchwi… ale
tylko w wersji soute, natomiast z groszkiem i owszem jej smakuje, stąd dziś
podwójna dawka czyli dwie zupy-kremy które w zależności od preferencji można
podać razem lub osobno.
Na
krem marchewkowy potrzebujesz:
·
3
średnie marchewki
·
1
ziemniaka
·
Śmietanę
do zup
·
troszkę
czosnku i cebulki
Marchewkę
i ziemniaka gotujemy w wodzie z rozpuszczoną kostka rosołową. Na patelni
szklimy ● cebulkę i ● czosnek – najlepiej na oleju pomarańczowo-cynamowowym i
dodajemy do zmiksowanej (po podgotowaniu) marchwi i ziemniaka, gotujemy dodając
przyprawy: ● curry, ● kurkuma, ● sól, ● pieprz cytrynowy i Cayenne, ● gałka
muszkatołowa i ● sok z pomarańczy (odrobina cynamonu – jeśli nie było w/w
oleju). Zupę zaprawiamy dodając
śmietankę.
Natomiast
do kremu zielonego niezbędny jest:
·
groszek
zielony (mrożony)
·
trochę
szpinaku
·
serek
mascarpone
·
kostka
rosołowa
·
troszkę
czosnku i cebulki
Groszek (tak jak marchewkę) gotujemy na bulionie,
dodajemy liście szpinaku i cebulkę z czosnkiem (zeszkolne wcześniej na
patelni). Miksujemy i doprawiamy
● zieloną pastą curry, ● pieprzem, ● solą i dodajemy serek – do rozpuszczenia.
● zieloną pastą curry, ● pieprzem, ● solą i dodajemy serek – do rozpuszczenia.
Do
ozdoby ale przede wszystkim smaku warto jest talerz dwukolorowej zupy
udekorować ● boczkiem podsmażonym z ● suszonym pomidorem i oprószyć ● gałką
muszkatołową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz