niedziela, 26 sierpnia 2012

KREM Z MARCHEWKI oraz KREM Z GROSZKU


Mam koleżankę, która nie lubi zdrowej, zbawiennie wpływającej na cerę marchwi… ale tylko w wersji soute, natomiast z groszkiem i owszem jej smakuje, stąd dziś podwójna dawka czyli dwie zupy-kremy które w zależności od preferencji można podać razem lub osobno.
Na krem marchewkowy potrzebujesz:
·         3 średnie marchewki
·         1 ziemniaka
·         Śmietanę do zup
·         troszkę czosnku i cebulki

Marchewkę i ziemniaka gotujemy w wodzie z rozpuszczoną kostka rosołową. Na patelni szklimy ● cebulkę i ● czosnek – najlepiej na oleju pomarańczowo-cynamowowym i dodajemy do zmiksowanej (po podgotowaniu) marchwi i ziemniaka, gotujemy dodając przyprawy: ● curry, ● kurkuma, ● sól, ● pieprz cytrynowy i Cayenne, ● gałka muszkatołowa i ● sok z pomarańczy (odrobina cynamonu – jeśli nie było w/w oleju).  Zupę zaprawiamy dodając śmietankę.

Natomiast do kremu zielonego niezbędny jest:
·         groszek zielony (mrożony)
·         trochę szpinaku
·         serek mascarpone
·         kostka rosołowa
·         troszkę czosnku i cebulki

Groszek  (tak jak marchewkę) gotujemy na bulionie, dodajemy liście szpinaku i cebulkę z czosnkiem (zeszkolne wcześniej na patelni). Miksujemy i doprawiamy
 ● zieloną pastą curry, ● pieprzem, ● solą i dodajemy serek – do rozpuszczenia.

Do ozdoby ale przede wszystkim smaku warto jest talerz dwukolorowej zupy udekorować ● boczkiem podsmażonym z ● suszonym pomidorem i oprószyć ● gałką muszkatołową. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz