wtorek, 6 stycznia 2015

BAZA: Kasza jaglana



Kasza jaglana zwana jest królową kasz i warto wprowadzić ją jako pierwszą (bezglutenowa, z wyjątkowymi wartościami odżywczymi).  Wbrew zaleceniom nie prażę, nie płukam i też jest dobrze J Do garnka wlewam 4 miarki wody. Na wrzątek wsypuję 1 miarkę kaszy. Zmniejszam moc do 2 (w skali 1-9). Przykrywam pokrywką i ustawiam czas gotowania na 24 minuty. Przez ten czas nie zagladamy do kaszy. Dopiero na końcu – jeśli zdarzyłoby się, że nie jest rozgotowana i mamy jeszcze wodę – wydłużamy czas gotowania, jednak zastana sytuacja winna być taka, że woda jest wygotowana, kasza dość sypka, jednak rozgotowana. Taką  kaszę można łatwo zblendować. Z takiej robię też mleko jaglane, ale o tym później.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz