2 małe cukinie lub 1 dużą obieram. ¾ tego kroje w grubą
kostkę i gotuję na parze (ok. 10-12 minut) razem z kawałkiem marchewki i
ziemniaka – tak aby bez problemu później odseparować warzywa. Resztę cukinii
ścieram na tarce o dużych oczkach i obsypuje mąką gryczaną . W rondelku
rozgrzewam olej rzepakowy (ok. 2-3
łyżek) smażę startą i obsypaną cukinię. Gdy zrumieniona dodaję cukinię
ugotowana na parze i blenduję. Ugotowaną marchewkę kroję na drobniutką
kosteczkę i dodaję do zupki. Można oczywiście marchewkę zblendować razem, ale
wygląd zupka traci. Razem z marchewką można też dodać ziemniaczka (ja również
jego dodaję oddzielnie, pokrojonego w drobna kosteczkę). Na koniec tuż przed
podanie posypuję koperkiem i dodaję mięsko (wcześniej ugotowane i zamrożone, po
prostu wyciągam wieczorem w przeddzień gotowania zupy. Do południa się
rozmrozi, a dodane do gorącej zupki schodzi ją, by maluch się nie
poparzył).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz