wtorek, 6 stycznia 2015

Zupa cukiniowo – cukiniowa



2 małe cukinie lub 1 dużą obieram. ¾ tego kroje w grubą kostkę i gotuję na parze (ok. 10-12 minut) razem z kawałkiem marchewki i ziemniaka – tak aby bez problemu później odseparować warzywa. Resztę cukinii ścieram na tarce o dużych oczkach i obsypuje mąką gryczaną . W rondelku rozgrzewam  olej rzepakowy (ok. 2-3 łyżek) smażę startą i obsypaną cukinię. Gdy zrumieniona dodaję cukinię ugotowana na parze i blenduję. Ugotowaną marchewkę kroję na drobniutką kosteczkę i dodaję do zupki. Można oczywiście marchewkę zblendować razem, ale wygląd zupka traci. Razem z marchewką można też dodać ziemniaczka (ja również jego dodaję oddzielnie, pokrojonego w drobna kosteczkę). Na koniec tuż przed podanie posypuję koperkiem i dodaję mięsko (wcześniej ugotowane i zamrożone, po prostu wyciągam wieczorem w przeddzień gotowania zupy. Do południa się rozmrozi, a dodane do gorącej zupki schodzi ją, by maluch się nie poparzył). 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz