niedziela, 18 listopada 2012

Tramisu a'la Fiołek

Najsłynniejszy włoski deser, w wydaniu – oczywiście – „po mojemu”.

Składniki:
  • biszkopty podłużne słodkie
  • 2 serki mascarpone (z Piątnicy, ale niekoniecznie) (2 x po 250 ml)
  • śmietana kremówka 30 – 36 %, lub tortowa (2 x 250ml)
  • kawa rozpuszczalna (ok. 400 ml) wystudzona i „wzbogacona” likierem amaretto
  • kakao do przesypywania
  • trochę cukru pudru.


Biszkopty (1-sza warstwa) układamy i nasączamy „wzbogaconą” kawą. Potem posypujemy kakao.
Przekładamy masą (śmietanę ubić z łyżeczką cukru pudru, dodać serek i zmiksować).
Układamy kolejną warstwę biszkoptów i to samo co wyżej :) wersja ekspresowa, nieprawdaż? 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz