niedziela, 11 listopada 2012

POTRAWKA „NA WINIE”



Wszelkie specjały z gatunku „na winie” z reguły zaskakują finalnym efektem, bo „na winie” znaczy nic innego jak „co się nawinie to do gara”. I tym razem też tak się stało…  a pod rękę tym razem nawinęły się poniższe składniki:
·         mięsko (w tym przypadku podsmażone kawałki kurczaka)
·         2 zielone pomidory
·         2 suszone pomidory
·         2 papryki
·         pół cebuli
·         ząbek czosnku
·         kasza kus-kus
·         makaron ryżowy
·         koncentrat pomidorowy
·         trochę sera corregio 


Cebulę i czosnek po rozdrobnieniu podsmażamy na rozgrzane j patelni. Dokładamy mięsko, pokrojone pomidory (świeże i suszone), paprykę i dusimy do miękkości. Aby uzyskać dość płynną konsystencję dodajemy nieco koncentratu pomidorowego wymieszanego z wodą i oliwą z suszonych pomidorów. Dosmaczamy solą, pieprzem cayenne i cytrynowym i na koniec dodajemy kus-kus,  ser i makaron. Obydwa składniki są z rodzaju tych „bez gotowania” więc odstawiamy na 5 min do zmięknięcia, a potem już można jeść J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz