piątek, 30 listopada 2012

PIKANTNY ŁOSOŚ NA PARZE



Danie rodem z farmy zdrowia :)  Nie dość, że rybne to jeszcze na parze i z warzywami.
Najpierw przygotowujemy rybkę, najmniej rybną rybą jest dla mnie łosoś, więc bierzemy:
  • filecik z łososia
i na ok. pół godziny przed gotowaniem skrapiamy:
  • sokiem z cytryny
a następnie posypujemy:
  • solą (odrobinkę)
  • kostką czosnkową
  • pieprzem cytrynowym


Przygotowanego łososia wkładamy na dolne sitko parowara, do towarzystwa wkładamy mu ćwiartki nieco wyciśniętej cytryny i ząbek czosnku (aby łosoś był aromatyczny).
Na wyższe piętro wkładamy różyczki ● brokułu. Do wody dodajemy nieco przyprawy typu „warzywko” i gotujemy. A raczej: parujemy przed ok. 20 – 25 minut.

W tym czasie przygotowujemy sos z poniższych składników:
  • jogurt naturalny
  • ogórek świeży (starty na tarce, lub pokrojony w drobną kosteczkę)
  • koperek (spoooro)
  • kostka czosnkowa
  • sól i pieprz.


Zarówno łososia jak i brokuł polewamy sosem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz