Doskonała
zupka na zimne wieczory. Do jej przygotowania potrzebne są:
- ziemniaki
- pietruszka
- marchewka
- seler
- por
- cukinia
- bakłażan
- kostka rosołowa (grzybowa + „na żeberkach”)
- ser
- grzanki
Gotujemy
wodę na którą wrzucamy obraną i pokrojona włoszczyznę Gdy lekko zmięknie
dodajemy ziemniaki oraz kostki rosołowe. Pozbywamy się goryczki z bakłażana
(opisane przy bakłażanowym hicie sezonu). Kroimy w kosteczkę bakłażana i
cukinie i dodajemy do garnka. Gotujemy do miękkości.
Taką
zupkę wlewamy do foremek do zapiekania. Następnie posypujemy grzankami
(zrobionymi własnoręcznie z chleba tostowego upieczonego po posmarowaniu
masełkiem i posypaniu przyprawą do kurczaka), Na koniec przykrywamy plastrem
sera i zapiekamy w piekarniku (200 stopni) przez ok. 15 minut. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz