piątek, 23 listopada 2012

ROZGRZEWAJACA ZUPKA POD PIERZYNKĄ



Doskonała zupka na zimne wieczory. Do jej przygotowania potrzebne są:
  • ziemniaki
  • pietruszka
  • marchewka
  • seler
  • por
  • cukinia
  • bakłażan
  • kostka rosołowa (grzybowa + „na żeberkach”)
  • ser
  • grzanki   

Gotujemy wodę na którą wrzucamy obraną i pokrojona włoszczyznę Gdy lekko zmięknie dodajemy ziemniaki oraz kostki rosołowe. Pozbywamy się goryczki z bakłażana (opisane przy bakłażanowym hicie sezonu). Kroimy w kosteczkę bakłażana i cukinie i dodajemy do garnka. Gotujemy do miękkości. 

 
Taką zupkę wlewamy do foremek do zapiekania. Następnie posypujemy grzankami (zrobionymi własnoręcznie z chleba tostowego upieczonego po posmarowaniu masełkiem i posypaniu przyprawą do kurczaka), Na koniec przykrywamy plastrem sera i zapiekamy w piekarniku (200 stopni) przez ok. 15 minut. Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz