piątek, 9 listopada 2012

PEKIŃSKI MŁODY BIGOSIK



Bardzo lubię młodą kapustę, jednakże ta bywa tylko przez wybrany przez siebie okres w roku a potem znika na długi czas, a kiszona to jednak nie to samo… w rama zastępstwa proponuję więc dobrze znaną i dostępną  kapustę pekińską, którą też można zrobić na „młodą” bądź „bigosową”, a do tego robi się znacznie szybciej niż tradycyjną. A zatem… do wersji „na młodą” potrzebna jest:
  • kapusta pekińska
  • koperek
  • łyżeczka masła
  • kostka rosołowa


Kapustę kroimy podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Międzyczasie dokładamy masełko i rozpuszczoną kostkę rosołową. Gdy już jest miękka przyprawiamy dużą ilością koperku  ● solą i ● pieprzem.  Można delikatnie zabielić łyżką mleka ze szczyptą mąki, ale nie jest to konieczne. Taka kapustka będzie doskonałym dodatkiem obiadowym :)

W wersji „bigosowej” do kapusty dodajemy ● listek laurowy i ● ziele angielskie. Dodatkowo wzbogacam ją ● boczusiem przesmażonym z ● cebulką. Dodaję kostkę rosołową „na żeberkach”- również rozpuszczoną w gorącej wodzie, a pod koniec gotowania dodaję ●  koncentrat pomidorowy.  Do takiej kapustki wystarczy już tylko świeżutkie pieczywo…  Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz