Bardzo
lubię młodą kapustę, jednakże ta bywa tylko przez wybrany przez siebie okres w
roku a potem znika na długi czas, a kiszona to jednak nie to samo… w rama
zastępstwa proponuję więc dobrze znaną i dostępną kapustę pekińską, którą też można zrobić na
„młodą” bądź „bigosową”, a do tego robi się znacznie szybciej niż tradycyjną. A
zatem… do wersji „na młodą” potrzebna jest:
- kapusta pekińska
- koperek
- łyżeczka masła
- kostka rosołowa
Kapustę
kroimy podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Międzyczasie dokładamy masełko i
rozpuszczoną kostkę rosołową. Gdy już jest miękka przyprawiamy dużą ilością
koperku ● solą i ● pieprzem. Można delikatnie zabielić łyżką mleka ze
szczyptą mąki, ale nie jest to konieczne. Taka kapustka będzie doskonałym dodatkiem
obiadowym :)
W
wersji „bigosowej” do kapusty dodajemy ● listek laurowy i ● ziele angielskie.
Dodatkowo wzbogacam ją ● boczusiem przesmażonym z ● cebulką. Dodaję kostkę
rosołową „na żeberkach”- również rozpuszczoną w gorącej wodzie, a pod koniec gotowania
dodaję ● koncentrat pomidorowy. Do takiej kapustki wystarczy już tylko
świeżutkie pieczywo… Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz