poniedziałek, 19 listopada 2012

POMIDOROWA Z PIEKŁA RODEM



Jak sama nazwa wskazuje najważniejsze są ● pomidory (2 puszki pokrojonych). Oprócz tego niezbędne są także:
  • cebula
  • ząbek czosnku (albo i dwa)
  • pół cukinii
  • rosołek od mamusi / bulion z kostki / a dla wegetarian wywar warzywny
  • bazylia (najlepiej pół świeżego krzaczka) ale jak nie ma to i suszona nie będzie zła
cebulkę i czosnek pokrojone drobniutko podsmażamy na rozgrzanej patelni z olejem. Gdy się zarumienią dokładamy pokrojona w kostkę cukinię. (zostawiamy kilka platerów, które po zgrillowaniu posłużą do dekoracji).  Gdy zmięknie dodajemy pomidory i bazylię. Gdy całość jest miękka i gorąca miksujemy blenderem na krem. Jeśli jesteśmy w posiadaniu dodajemy trochę sosu z zielonych pomidorów i papryki jalapeno. Jeśli nie w późniejszym etapie zwiększamy nieco ilość pieprzu, którym przyprawiamy nasz krem. Następnie dodajemy gorący bulion, a po dokładnym wymieszaniu  dosmaczamy:
  • pieprzem cytrynowym
  • pieprzem cayenne
  • papryką ostrą
  • sokiem z pomarańczy  i cytryny
  • gałką muszkatołową


Gotową zupkę nakładamy w talerze dekorujemy pozostałymi plastrami cukinii, kleksem ● śmietany (dość dużym, bo śmietana łagodzi piekielny smak zupy) i listkami bazylii. Odważnym życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz