Jak
sama nazwa wskazuje najważniejsze są ● pomidory (2 puszki pokrojonych). Oprócz
tego niezbędne są także:
- cebula
- ząbek czosnku (albo i dwa)
- pół cukinii
- rosołek od mamusi / bulion z kostki / a dla wegetarian wywar warzywny
- bazylia (najlepiej pół świeżego krzaczka) ale jak nie ma to i suszona nie będzie zła
cebulkę
i czosnek pokrojone drobniutko podsmażamy na rozgrzanej patelni z olejem. Gdy
się zarumienią dokładamy pokrojona w kostkę cukinię. (zostawiamy kilka
platerów, które po zgrillowaniu posłużą do dekoracji). Gdy zmięknie dodajemy pomidory i bazylię. Gdy
całość jest miękka i gorąca miksujemy blenderem na krem. Jeśli jesteśmy w
posiadaniu dodajemy trochę sosu z zielonych pomidorów i papryki jalapeno. Jeśli
nie w późniejszym etapie zwiększamy nieco ilość pieprzu, którym przyprawiamy
nasz krem. Następnie dodajemy gorący bulion, a po dokładnym wymieszaniu dosmaczamy:
- pieprzem cytrynowym
- pieprzem cayenne
- papryką ostrą
- sokiem z pomarańczy i cytryny
- gałką muszkatołową
Gotową
zupkę nakładamy w talerze dekorujemy pozostałymi plastrami cukinii, kleksem ●
śmietany (dość dużym, bo śmietana łagodzi piekielny smak zupy) i listkami
bazylii. Odważnym życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz