czwartek, 15 listopada 2012

PIEROGI Z BOCZUSIEM, KURKAMI I KASZĄ GRYCZANĄ



Do pierogów jak wiadomo potrzebne jest ciasto i farsz. Najlepsze ciasto jest tradycyjne pierogowe, które powstaje z mąki, odrobiny oliwy i wrzątku. Po zagnieceniu odkładamy na 10 min pod folię. Farsz natomiast przyrządzamy z:

  • boczku
  • cebuli dymki
  • kurek
  • kaszy gryczanej
  • sera Correggio
  • odrobiny bułki tartej
 Boczek pokrojony na drobne kosteczki podsmażamy i dodajemy pokrojoną cebulkę. Studzimy. Oczyszczone kurki należy zagotować odcedzić i gdy wystygną pokroić na drobne kawałki. Ugotować kaszę. Wszystkie składniki wymieszać doprawić ● solą i ● pieprzem. 



Pierogi napełnione farszem wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy 3 min od wypłynięcia i są już… prawie gotowe. Prawie, bo lepsze będą gdy je wystudzimy i odsmażymy – wówczas będą chrupiące. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz