Do
pierogów jak wiadomo potrzebne jest ciasto i farsz. Najlepsze ciasto jest
tradycyjne pierogowe, które powstaje z mąki, odrobiny oliwy i wrzątku. Po
zagnieceniu odkładamy na 10 min pod folię. Farsz natomiast przyrządzamy z:
- boczku
- cebuli dymki
- kurek
- kaszy gryczanej
- sera Correggio
- odrobiny bułki tartej
Boczek
pokrojony na drobne kosteczki podsmażamy i dodajemy pokrojoną cebulkę.
Studzimy. Oczyszczone kurki należy zagotować odcedzić i gdy wystygną pokroić na
drobne kawałki. Ugotować kaszę. Wszystkie składniki wymieszać doprawić ● solą i
● pieprzem.
Pierogi
napełnione farszem wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy 3 min od wypłynięcia i
są już… prawie gotowe. Prawie, bo lepsze będą gdy je wystudzimy i odsmażymy –
wówczas będą chrupiące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz