środa, 21 listopada 2012

TARTA Z CUKINIĄ



Co zrobić jak zostanie Ci pół cukinii i niewiele więcej w lodówce? Oczywiście wykorzystać ją i zrobić pyszną tartę!
Najpierw musimy przygotować spód w postaci kruchego ciasta, które zagniatamy z:
·         1 szklanki mąki pszennej
·         ok. 10 dkg zimnego masła
·         1 łyżeczki cukru
·         szczypty soli
·         2-3 łyżek  wody
·         kostki czosnkowej
Zagnieść wszystko razem jak kto może (własne ręce, malakser)  wszystkie formy dozwolone byle otrzymać gładkie ciasto i schłodzić w lodówce przez ok. 30 min, a następnie podpiec w piekarniku przez ok. 30 min (180 stopni)



W tym czasie przygotujemy nadzienie, do którego zużyjemy:
  • cukinię
  • pół cebuli
  • ząbek czosnku
  • kilka suszonych pomidorów
  • jajko
  • bazylię (listki świeże bądź suszone)
  • ser mozarella
  • 4 plastry czerwonego lub zielonego pomidora (do dekoracji)


Cukinię ścieramy na tarce i odciskamy, ścieramy też ser. Na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzucamy drobno pokrojone cebulę i czosnek, gdy będą zeszkolone dodajemy cukinię. Gdy zmięknie odstawiamy do wystudzenia.  Następnie do cukinii dodajemy suszone pomidory, startą mozarellę, jajko i mieszamy. Dodajemy ● sól i ● pieprz do smaku. Następnie wykładamy nasze nadzienie na podpieczony spód, dekorujemy plastrami pomidora i pieczemy dalej przez ok. 15 – 20 minut.  

Zwolenników fast-foodów może zainteresuje fakt, iż z ketchupem też dobrze smakuje.... :) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz