Co
zrobić jak zostanie Ci pół cukinii i niewiele więcej w lodówce? Oczywiście
wykorzystać ją i zrobić pyszną tartę!
Najpierw
musimy przygotować spód w postaci kruchego ciasta, które zagniatamy z:
·
1
szklanki mąki pszennej
·
ok.
10 dkg zimnego masła
· 1
łyżeczki cukru
·
szczypty
soli
·
2-3
łyżek wody
· kostki
czosnkowej
Zagnieść
wszystko razem jak kto może (własne ręce, malakser) wszystkie formy dozwolone byle otrzymać gładkie
ciasto i schłodzić w lodówce przez ok. 30 min, a następnie podpiec w piekarniku
przez ok. 30 min (180 stopni)
W
tym czasie przygotujemy nadzienie, do którego zużyjemy:
- cukinię
- pół cebuli
- ząbek czosnku
- kilka suszonych pomidorów
- jajko
- bazylię (listki świeże bądź suszone)
- ser mozarella
- 4 plastry czerwonego lub zielonego pomidora (do dekoracji)
Cukinię
ścieramy na tarce i odciskamy, ścieramy też ser. Na patelnię z rozgrzaną oliwą
wrzucamy drobno pokrojone cebulę i czosnek, gdy będą zeszkolone dodajemy
cukinię. Gdy zmięknie odstawiamy do wystudzenia. Następnie do cukinii dodajemy suszone
pomidory, startą mozarellę, jajko i mieszamy. Dodajemy ● sól i ● pieprz do
smaku. Następnie wykładamy nasze nadzienie na podpieczony spód, dekorujemy
plastrami pomidora i pieczemy dalej przez ok. 15 – 20 minut.
Zwolenników fast-foodów może zainteresuje fakt, iż z ketchupem też dobrze smakuje.... :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz