wtorek, 6 listopada 2012

POMIDOROWO-PAPRYKOWA ZUPA Z BAKŁAŻANEM



Kto lubi pomidory w każdej postaci (jak ja) z pewnością zasmakuje również z tej zupie.  Potrzebujemy do niej:
·         puszkę krojonych pomidorów w puszce
·         niewielkiego bakłażana
·         1 paprykę
·         2 średnie ziemniaczki 
·         szklankę rosołku od mamusi (lub z kostki, jeśli z niedzieli nic nie zostało… ;)
·         ząbek czosnku 
·         pół cebuli (ja wolę czerwoną)


Najpierw należy podgotować ziemniaki  i podpiec paprykę w piekarniku. Następnie na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wrzucamy czosnek  i cebulkę a chwilę później pomidory. Potem ziemniaki i pokrojoną w kostkę paprykę. Gdy wszystko będzie miękkie miksujemy blenderem.  Międzyczasie wstawiamy do piekarnika plastry bakłażana. Pamiętajmy o pozbyciu się goryczki z bakłażana! Solimy, odstawiamy na pół godzimy, a po upływie tego czasu myjemy i dopiero wówczas posypujemy przyprawą z rodzaju „warzywko” i dopiero  pieczemy.  Do zmiksowanej zupy dodajemy ● bazylię, ● paprykę słodką i rosół. Jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia. Na końcu dodajemy pokrojonego w kostkę upieczonego bakłażana, jeszcze tylko kleks ze ● śmietany oraz odrobina ● gałki muszkatołowej i… już. Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz