sobota, 3 listopada 2012

WIŚNIOWA TARTA



Lubię słodycze, które mają w sobie nutkę kwaśnego orzeźwienia. Dziś zapraszam na tartę wiśniową. Na spód używam ciasto kruche, które zagniatam na szybko z:
  • ½ kg mąki krupczatki
  • 2 jajek
  • 4 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
  • ½ szklanki cukru i trochę cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Można schłodzić w lodówce, jednak nie jest to konieczne. Następnie wykładam brytfannę tworząc cienką warstwę i piekę przez ok. 40 min w temperaturze ok. 180 stopni. W tak zwanym międzyczasie trzeba przygotować ● wiśnie, to znaczy umyć wydrylować, lub przekroić na połóweczki pozbywając się pestek oraz rozpuścić ● wiśniową galaretkę w połowie ilości wody oznaczonej w przepisie (galaretka ma być gęsta). Następnie gotujemy ● budyń (również używamy mniej mleka niż w przepisie) i gorący wylewamy na ciasto. Gdy przestygnie układamy na nim umoczone w tężejącej galaretce wisienki i odstawiamy do wystudzenia. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz