Lubię
słodycze, które mają w sobie nutkę kwaśnego orzeźwienia. Dziś zapraszam na
tartę wiśniową. Na spód używam ciasto kruche, które zagniatam na szybko z:
- ½ kg mąki krupczatki
- 2 jajek
- 4 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
- ½ szklanki cukru i trochę cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Można
schłodzić w lodówce, jednak nie jest to konieczne. Następnie wykładam brytfannę
tworząc cienką warstwę i piekę przez ok. 40 min w temperaturze ok. 180 stopni.
W tak zwanym międzyczasie trzeba przygotować ● wiśnie, to znaczy umyć wydrylować,
lub przekroić na połóweczki pozbywając się pestek oraz rozpuścić ● wiśniową
galaretkę w połowie ilości wody oznaczonej w przepisie (galaretka ma być
gęsta). Następnie gotujemy ● budyń (również używamy mniej mleka niż w
przepisie) i gorący wylewamy na ciasto. Gdy przestygnie układamy na nim
umoczone w tężejącej galaretce wisienki i odstawiamy do wystudzenia. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz