wtorek, 13 listopada 2012

ZUPA SEROWO-POROWA z PULPETAMI



Inspiracja powakacyjna… kiedy wygłodzona po długiej podróży wróciłam  do pustej lodówki nie zostało mi nic innego jak… zejść na dół do nowo otwartego bistro. I tu ku mojemu zaskoczeniu zjadłam smaczną i sytą zupkę. Po zaspokojeniu pierwszego głodu doszłam do wniosku, że kilka elementów w tej zupce trzeba zmodyfikować i oczywiście po nie długim czasie zupka w "prawie" oryginalnej wersji pojawiła się na moim stole.  A że "prawie” czyni różnicę poniżej sposób na tą strawę po mojemu.  Składniki-niezbędniki na pulpety:
  • mięso mielone wołowe
  • pół cebulki zeszkolnej na patelni
  • koperek (dość dużo)
  • jajko
  • wyschnięta bułka zamoczona w mleku
  • mąka pszenna (do obtoczenia) 


Mieszamy i wygniatamy wszystkie składniki na pulpety. Dodatkowo wzbogacamy smak ● solą i ● pieprzem. Z dobrze wymieszanej masy formujemy kuleczki wielkości łyżeczki od herbaty. Obtaczamy je w mące na następnie smażymy na dość głębokim oleju i odstawiamy na czas przygotowania zupy, do której potrzebujemy:
  • pory
  • ser topiony z szynką
  • niedzielny rosołek od mamusi, jeśli akurat nie było rosołku, albo nie byliście u mamusi :) można zastąpić rosołkiem z kostki, będzie prawie to samo, choć „prawie” czyni różnicę 


Aby smaczyło lepiej pory najpierw grillujemy na patelni a następnie dodajemy do gorącego rosołku i gotujemy aż będą miękkie. Gdy tak się stanie miksujemy blenderem, po czym dodajemy ser. Mieszamy aż wszystko się rozpuści. Dodajemy pupeciki i gotujemy je jeszcze przez chwilę by smaki się „przegryzły”. Doprawiamy jeszcze jeśli potrzeba (sól i pieprz to wystarczające przyprawy). W tym czasie szybciutko bierzemy się za przygotowanie grzanek z
·         świeżej bagietki pokrojonej w kromki
·         masła czosnkowego (może być gotowe, a można też przygotować z masełka utartego z kostką czosnkową)
posmarowane kromeczki posypujemy przyprawą typu „warzywko” i wkładamy do piekarnika na ok. 10 – 15 min. tak aby z zewnątrz były chrupiące a wewnątrz wciąż mięciutkie.

Zupę nakładamy na talerze, dodatkowo posypujemy jeszcze koperkiem i podajemy z ciepłymi grzankami. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz