czwartek, 8 listopada 2012

ZUPA TAJSKA PO MOJEMU



Zupa jest po mojemu, bo ma być dopasowana pod indywidualny smak. Dlatego zachęcam do eksperymentowania nie tylko w kwestii doprawiania preferowaną ilością przypraw, ale także jak braknie Wam jakiegoś składnika – zastąpienia go innym, a może odkryjecie nowy smak? Byle by to nie było główny składnik… :)
  • kurczak (najlepiej udka bez kości)
  • ½ cebulki
  • pieczarki
  • grzybki mun
  • mleko kokosowe
  • ew. makaron ryżowy
  • przyprawy: sos ostrygowy, trawa cytrynowa, liśc kalifu, galangal, chili (1 maleńka papryczka)



Kurczaczka pokrojonego w drobne kawałki obsypujemy delikatem i smażymy na zeszklonej cebulce. Oddzielnie podsmażymy pieczarki. Obsmażonego kurczaka i  pieczarki przekładamy do rondla dodajemy przyprawy, zalewamy zimną wodą. Gotujemy. Gdy się zagotuje dodajemy mleko kokosowe i dalej gotujemy przyprawiając zieloną pastą curry, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy makaron ryżowy, gdy będzie miękki zupa jest gotowa!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz